Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O17
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KV5

Почетни граждани

Ангел Димитров

Ангел Димитров е роден на 01.01.1927 г. в село Могилино, община Две могили, област Русе. 

От 1944 г. влиза в младежкото земеделско движение.


През 1946 г. - 1947 г. е секретар на Областното ръководство на Земеделския младежки съюз.

През 1950 г. е избран за секретар на окръжното ръководство на БЗНС в град Русе.

1951 г. е окръжен кореспондент на вестник  „Земеделско знаме”. 

1952 г. - 1959 г. е председател на окръжното ръководство на БЗНС в град Силистра и зам.-председател на Окръжния народен съвет в град Силистра. 

През 1962 г. е избран за депутат в парламента и за завеждащ отдел „Политическа просвета” на ПП на БЗНС. 1963 г. е избран за зам.-кмет на град София.

От 1973 г. е член на Постоянното присъствие на БЗНС и завеждащ отдел „Международни връзки”.

От 1974 г. е секре-тар на Постоянното присъствие на БЗНС .

На 2 декември 1989 г. е избран за секретар на БЗНС.

На 15 декември 1989 г. е избран за първи зам.-председател на Държавния съвет на Народна Република България.

Длъжността напуска през април 1990 г.

На XXXVІ Извънреден конгрес на Българския земеделски народен съюз си подава оставката.

Ангел Димитров почива на 08.10.2005 г.

Ангел Петков Брайков

Ангел Петков Брайков е роден на 16 януари 1939 година в село Куклен, община Куклен, област Пловдив.

Средното си образование завършва в гимназия „Георги Димитров” град Пловдив през 1957 г. 

Веднага след това кандидатства и е приет в Медицинска академия „Иван Петрович Павлов” град Пловдив.

Записва специалност „медицина” и се дипломира като лекар през 1963 г.. Специализира „хирургия” през 1971 г.

Започва трудовия си път в град Маджарово, където работи 3 години. На 1 ноември 1966 г. постъпва на работа в Поликлиниката в град Две могили. От 1971 г. до 1986 г. работи в спешна хирургия в Окръжната болница на град Русе, където се доизгражда като специалист. През 1986 г. до 1987 г. заминава да работи в Алжир заедно със съпругата си – д-р Брайкова. След изтичане на договора им отново започват работа в гр. Русе, но са поканени от тогавашния кмет – г-н Кожухаров да се завърнат в Две могили. И от тогава до днес продължава да лекува неотлъчно и неуморно жителите на град Две могили и общината.


Доктор Брайков е кмет на Община Две могили в периода 1995 – 1999 г. В тези трудни години на изключително тежка социална и икономическа обстановка, се налага да работи, заедно с екипа си в екстремни условия.

С помощта на Общински съвет и ръководения от него екип той изгражда нов общински пазар, завършва изграждането на водоснабдителна система Батин – Две могили, извършва ремонт на водопровода Баниска – помпена станция Могилино, корекция на река Черни Лом в участъка от моста при с. Широково до помпена станция Пепелина, ремонти на пътна инфраструктура и др.
Женен с една дъщеря и двама внука. 


Опитът, който придобива по своя житейски път, любовта към професията и хората са причина за неговата всеотдайност и висок професионализъм!

 

Галина Пенева Иванова (Глория)

Галина Пенева Иванова (Глория) е родена на 28.06.1973 г. в град Русе. Когато е в шести клас, идва да живее при баба си и дядо си в град Две могили. Тук завършва средното си образование в ПГСС „К. А. Тимирязев”.

Все още ненавър-шила 18 години, започва да пее с оркестър "Извор", който скоро става най-предпочи-тания оркестър в Русе и околността. Желанието и да създава свои песни, ражда идеята да издаде самостоятелен албум. Глория смело поема по този път, като в студиото на Максим Горанов записва песните си.

Албумът "Щастието е магия" излиза през 1994 г. и е първия по рода си в България, отличаващ се коренно от известния тогава стил на Мустафа Чаушев и оркестър „Кристал”. По същото време Глория се запознава със своите бъдещи и настоящи продуценти Мария и Митко Димитрови - собственици на Пайнер студио. 

Започва звездният път на Глория.

През годините тя издава последователно 12 албума. 

Няколкократно Глория е обявявана за „Певица на годината”. 

През 2008 г., на церемонията по връчването на Годишните награди на списание „Нов фолк”, както и тези за Деситилетието тя е обявена за „Певица на десетилетието”. 

Успоредно с развиването на творческата си кариера, Глория остава тясно свързана с нашия малък град.

Тя се включва активно в тържествата по отбелязването на 40 – годишнината от обявяването на Две могили за град.  
 

 

Д-р Димитър Пангелов

Д-р Димитър Пангелов е роден на 19 октомври 1901 г. в с. Самоводене, Великотърновски окръг. В Две могили оставя сърцето и душата си – музикант и диригент, свързал живота си с изкуствата и неговото популяризиране.

Музиката го запленява от най-ранно детствои съпътства целия му житейски път. Като млад ветеринарен лекар д-р Пангелов идва в Две могили през 1928 г., тук намира сподвижници и музикална среда и осъществява младежките си мечти: основава първия читалищен хор; заедно с други изпълнители на класическа музика създава струнен квартет; през 1937г. съставя оркестъра, дирижира и подготвя оркестровата част на първата
селска оперета, поставяна у нас.

В течение на целия си живот д-р Пангелов живее с болките, трепетите и радостите на двемогилчани: десет оперети, над 100 представления, в които повече от 200 самодейци въплъщават своя жар и любов към изкуството. Така написват културната история на Две могили и заслужено
извоюват славата му на град с богато културно наследство.

Иван Иванов Ангелов

Иван Иванов Ангелов е роден на 25 август 1938 година в село Кацелово. Произхожда от средно земеделско семейство.

От дете е възпитаван в изконните български добродетели – честност, отговорност, трудолюбие, ученолюбие, любов към Родината, вярност към семейство и приятели.

Основното си образование завършва в Основно училище „Христо Ботев” с. Кацелово. Продължава средно образование в гр. Попово. Пред 1956 година завършва медицински техникум, специалност „Фелдшер” в гр. Русе, след което отбива редовната си военна служба. След уволнението си от казармата, работи като медицински фелдшер в с. Кацелово, а през 1963 година е приет във Висш медицински институт гр. Пловдив, специалност „Обща медицина”. Завършва висшето си образование през 1968 година. От тогава до 2015 година, когато се пенсионира, той е лекар в Здравна служба с. Кацелово. Работи с екип от медицинска сестра, зъболекар, стоматологична сестра, акушерка, санитарка, шофьор. В началото на този период около 10 години в с. Кацелово е оборудван и родилен дом, обслужващ населението на цялата Община Две могили.

Време, когато освен с лечебно- профилактична дейност, се работи и за детското здравеопазване, имуно-профилактика, кръводаряване. В здравната служба функционира физиотерапия. В тези години естественият приръст на населението е с положителен знак.

Но най-впечатляващи и емоционални са годините от съвместната му работа със здравните работници от Районна поликлиника гр. Две могили и останалите колеги от здравните служби по населени места. д-р Ангелов продължава да работи и след здравната реформа като „личен лекар” в с. Кацелово, но през 2015 години прекратява дейността си. За добрата си работа в областта на здравеопазването е награждаван с отличия като Орден на труда, Отличник на МНЗ, Отличник на БЧК, „Здравна служба – републикански първенец” и много други.

Успоредно с медицинската си практика, д-р Ангелов, заедно със съпругата си и с двете си внучки, участват в културния живот на селото като участници в Група за автентичен фолклор „Хърцои” към Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1902” с. Кацелово. Съпругата Величка Иванова е ръководител на певческата група, а внучките, отраснали от малки в среда на самодейци, завършват Музикалната гимназия в Русе, като и досега вземат участия с ГАФ „Хърцои” в местни, регионални и национални форуми заедно с баба и дядо и печелят много призове и отличия.

д-р Ангелов е женен, с един син и една дъщеря, четири внука и един правнук. 


Пословичен със своята всеотдайност, отговорност, човеколюбие и трудолюбие, той е уважаван и обичан съгражданин!
 

Михаил Петрович Торшин

Михаил Петрович Торшин е роден през 1944 г. във Воро-нежка област.  Дипломиран е по история в Руския университет „Дружба народов“, по журналистика в Московския държавен университет „М. Ломоносов“ и по международни отношения в МГИМО. Доктор на историческите науки.

Има два дипломатически мандата в Куба, а от 2001 до 2005 г. е  генерален консул на Руска-та федерация в Клайпеда, Литва. От 20 ноември 2007 г. официално встъпва в длъжност като генерален консул на Руската федерация в Русенски консулски окръг, обхващащ
8 български области – Русенска, Разградска, Силистренска, Търговишка, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Ловешка.

Неколкократно г-н Торшин е посещавал Община Две могили. През 2008 година със негово съдействие беше открита в Читалището на град Две могили изложба със снимки и материали от посещението на руския президент в България. Осигури средства, които бяха използвани за почистване и ремонт на няколко руски паментика, намиращи се на наша територия.

В момента ни съдейства за установяване на полезни контакти, преди всичко в сферата на икономиката и културния обмен с руски региони и градове.

Симеон Николов Димитров (Митрополит Неофит)

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15.10.1945 г. в гр. София.

След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От м. септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение" при Московската духовна академия.

От 01.09.1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София. На 03.08.1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий.

На 15.08. с. г. патриарх Максим го ръкополага в иеродяконски чин, а на 25.03.1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя" и за йеромонах. От 30.09.1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15.07.1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

По време на това негово служение, на 21.11.1977 г., в столичния катедрален храм „Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 01.01.1981 г. до м. декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 08.12.1985 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 01.12.1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, а на 26.07.1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01.07. с. г. Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски". Този пост той заема до м. януари 1992 г.

От 27.01.1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски". На 27.03.1994 г. е избран, а на 03.04. с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии,
а той се титулува Русенски митрополит .


Митрополит Неофит многократно посещава нашата Община, като е служил литургии за здравето и дълголетието на жителите.