Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

с.Батишница

Дата на публикуване: 02.10.2020
Последна актуализация: 25.05.2021

с. Батишница  се намира на около 40 км югозападно от град Русе и на 10 км от гр. Две могили и гр. Борово.
Произходът на името на селото датира от писмо от времето на турското робство, адресирано от свищовския мюфтия до ходжата на селото. То било именувано „Батинджа” , което означавало място, където се затъва. Това отговаряло на истината по онова време, защото след валежи улиците на селото оставали трудно проходими. На османската карта от 1530 год. селото е изобразено с името Батишниче, което е доказателство за съществуването му тогава.


По това време селото се е състояло от 70 – 80 къщи, предимно турско население, а околностите му са представлявали обширни пасища, стари гори и малки ниви. По време на Руско-турската освободителна война голяма част от населението напуснало имотите си, от което се възползвали слизащите от балкана българи. Така населението на селото нараснало до около 1000 човека. Руските войници останали да лагеруват в околностите на селото, за което свидетелстват все още видимите окопи и землянки в местността, наречена „Табите“.
В селото има паметна плоча в чест на загиналите руски войни и паметник на участвалите във войните батишненски жители.
Основният поминък на селото е бил и остава земеделието и животновъдството, но има и два цеха за производство на дунапрен и матраци.
Читалището е построено през1927 год. Освен основната библиотечна дейност, в него се подготвя и певческа група „Детелина“, която взема участия в много конкурси, събори и фестивали, печелейки редица награди. През 2017 год. се извърши основен ремонт на сградата.
Сградата на кметството е в лошо състояние, за това в момента тече ремонт на сградата на Здравен дом, където е планувано да бъде преместено кметството и пощенската служба.


Училището и детската градина са затворени, което допринася за тяхното бавно, но сигурно разрушаване.
Стадиона се поддържа от ППК „Успех“ . Има създадени условия за футбол. Селото има два парка, които се поддържат постоянно в добро състояние с поставени люлки, катерушки, пързалки и фитнес, както и зона за отдих.


По проекти са асфалтирани ул. Дунав, ул. Кирил и Методий и ул. Камчия. Останалите 25 улици се нуждаят от асфалтиране, като някои от тях са в критично състояние. Тротоарите по главната улица също се нуждаят от ремонт.


Селото е водоснабдено, но остарялата водопроводна мрежа води до чести аварии; нужно е цялостна подмяна на водопроводната мрежа.
Електроразпределителната мрежа е на ЕНЕРГО-ПРО. При силни и бурни ветрове, дъждове и снегонавявания има много аварии по далекопровода, което води до оставане на селото без електрозахранване с дни.


Съобщителните мрежи се осъществяват от Български пощи, А1, Виваком, Теленор и Кабелнет.


Селото има осигурен обществен транспорт по маршрут с. Могилино, гр. Русе, и ЖП спирка за връзка и с други населени места.


В селото има два хранителни магазина, които задоволяват нуждите от хранителни стоки на населението. Към ППК „Успех“ има гостилница, която  предлага готово приготвена храна.